Szarlotka z budyniem, pachnąca cynamonem, goździkami i wanilią. Pyszna szarlotka z budyniem waniliowym, na kruchym spodzie, z dodatkiem aromatycznie doprawionej masy jabłkowej.
1½szklanki mąkipszenna tortowa, typ 400-450 lub orkiszowa, typ 630 - ma niższy indeks glikemiczny
100gmasła½ kostki
2łyżeczki cukru pudrunajlepiej wykorzystać cukier puder ze zmiksowanego ksylitolu czyli cukru brzozowego
½szklanki bardzo zimnej wody
Masa jabłkowa
3-4winne jabłkaobrane, bez ogryzków, pokrojone na ćwiartki, następnie na plasterki
½szklanki cukrunajlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol
2łyżki mąki ziemniaczanej
½opakowania przyprawy do jabłecznika lub domowa mieszanka: 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, 2 roztłuczone goździki13 g
Budyń
500mlmleka
1opakowaniecukru z prawdziwą wanilią10 g lub miąższ z ½ laski wanilii
1-2łyżki cukru lub cukru waniliowegojeśli nie dodajemy cukru z wanilią z torebki lub miąższu z laski waniliowej
2łyżki mąki pszennej
2łyżki mąki ziemniaczanej
Instrukcje
Kruche ciasto
Nastawiam piekarnik na temperaturę 220 °C (góra + dół) lub 200 °C (termoobieg).
Mąkę i cukier puder siekam w misce z masłem, następnie dodaję stopniowo wodę i jak najszybciej zagniatam ciasto. Można też wymieszać składniki na ciasto mikserem z końcówkami-świderkami, a dopiero na sam koniec ugnieść je ręcznie.
⅓ ciasta odstawiam do lodówki, pozostałe rozwałkowuję, podsypując mąką, do grubości ok. 5 mm i wylepiam dno i bok tortownicy wysmarowanej masłem.
Dno i bok ciasta nakłuwam gęsto widelcem.
Zapiekam ciasto w piekarniku przez 10 minut.
Masa jabłkowa
Jabłka z cukrem podgrzewam, a gdy cukier się rozpuści, zagotowuję. Zmniejszam ogień, dodaję mąkę ziemniaczaną i dokładnie, energicznie mieszam. Zgęstniałą masę odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Budyń
W 1 szklance mleka rozpuszczam cukier z wanilią, dodaję mąki i energicznie mieszam, rozcierając ewentualne grudki.
Pozostałe mleko zagotowuję. Zmniejszam ogień, dodaję masę mleczno-mączną i gotuję do zgęstnienia, energicznie mieszając.
Składanie ciasta
Na podpieczony spód wykładam masę jabłkową, wyrównując jej powierzchnię i dokładnie dociskając.
Na masę jabłkową wykładam budyń, wyrównując powierzchnię.
Na budyń ucieram pozostałe, schłodzone kruche ciasto, na tarce o grubych oczkach. Można też rozwałkować je i wyłożyć na wierzch, nacinając środek (dzięki temu nie będzie się unosić podczas pieczenia).
Pieczenie
Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra + dół) lub 160 °C (termoobieg) i piekę przez ok. 50 minut. Gdyby wierzch zbyt szybko się rumienił, przykrywam papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Szarlotkę z budyniem można serwować od razu po upieczeniu, na ciepło lub wystudzić i odstawić do lodówki – wtedy masa budyniowa stężeje i ciasto będzie lepiej wyglądać po pokrojeniu.