Szparagi z jajkiem sadzonym smażonym na maśle klarowanym, o ściętym białku i miękkim, podgrzanym żółtku, które można wykorzystać jako sos do szparagów.
4łyżkiłyżka masła klarowanego lub oleju albo smalcu
Dodatki (opcjonalnie; do wyboru)
sok z cytryny
koperek
pomidory
szczypiorek
tosty
chleb z masłem
keczup
smażony bekon lub boczek
sól, pieprz
Instrukcje
Szparagi przygotowuję, gotując je krótko we wrzątku lub piekąc wcześniej w piekarniku. Można też usmażyć je krótko na dużej patelni, układając obok jajek.Jeśli patelnia jest za mała, najpierw smażę szparagi na klarowanym maśle i odkładam pod przykryciem na talerz, a potem na tym samym maśle dosmażam jajka.
Rozgrzewam dobrze patelnię, topiąc na niej klarowane masło.
Na roztopione i dobrze rozgrzane masło wbijam całe jajka i czekam na ścięcie białek, żeby nie rozpływały się po patelni.
Zmniejszam płomień i smażę na średnim ogniu (nie za mocnym, żeby nie pryskał tłuszcz), aż białko całkowicie się zetnie, ale żółtko wciąż pozostanie ciemne i płynne w środku.