Prosta tarta z brzoskwiniami, słodka i bardzo smaczna, do upieczenia ze świeżymi brzoskwiniami lub takimi z puszki. To szybka tarta brzoskwiniowa ze śmietanką i migdałami, na kruchym, śmietanowym cieście.
2szklanki mąkikrupczatka lub inna, np. bezglutenowa
200gmasła1 kostka; schłodzone w lodówce
5łyżek cukrupolecam zastąpić cukrem brzozowym czyli ksylitolem dla obniżenia liczby kalorii i indeksu glikemicznego
1jajko
Wierzch
1puszka brzoskwiń w lekkim syropie lub świeżych, dojrzałych, obranych ze skórki i wypestkowanychok. 500 g; odcedzone
1kubek kwaśnej śmietany 12% lub 18%ok. 200 g
3-5łyżek cukru waniliowego
2jajka
100gpłatków migdałowych
Instrukcje
Składniki na ciasto szybko zagniatam w kulę (najpierw siekam mąkę z masłem za pomocą drewnianej łopatki) i odstawiam do lodówki.
Miksuję jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodaję śmietanę i ucieram jeszcze chwilę.
Ciasto rozwałkowuję i wylepiam nim blaszkę.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 °C i piekę przez ok. 15 minut (ciasto powinno uzyskać złoto-żółty kolor, w środku nie może być miękkie, dlatego nie wolno wyjmować go, kiedy jest zbyt jasne).
Wyjmuję z piekarnika, układam na wierzchu połówki brzoskwiń, zalewam mieszanką waniliowo-śmietanowo-jajeczną, posypuję płatkami migdałowymi i zapiekam jeszcze przez ok. 20-30 minut, aż mieszanka się zetnie.
Po upieczeniu ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.