Najlepsza tarta z rabarbarem pachnąca wanilią, pomarańczą i imbirem. Przepis na tartę z rabarbarem krok po kroku czyli pyszna tarta rabarbarowa na kruchym, razowym cieście.
1-2łyżki cukru, cukru waniliowego lub cukru pudrumożna zastąpić ksylitolem
Nadzienie z rabarbarem
5łodyg rabarbaruobrany z grubszej, łykowatej skórki
½cytrynylub ¼ pomarańczy
1łyżka świeżego imbiruutarty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić 1 łyżeczką imbiru w proszku
⅓-½szklanki cukrumożna zastąpić ksylitolem
miąższ z ½ laski wanilii
Instrukcje
Składniki na kruche ciasto ekspresowo ucieramy mikserem z końcówkami świderkami, a na koniec, kiedy ciasto zacznie formować się w kulę, szybko kończymy ugniatanie ręcznie.
Wstawiamy ciasto do lodówki.
Rabarbar kroimy w cienkie, ukośne, długie pasy lub w niewielkie plasterki.
Zasypujemy w misce rabarbar cukrem, dodajemy sok z cytryny lub pomarańczy i pozostałe składniki nadzienia.
Odstawiamy rabarbar i czekamy aż cukier się rozpuści.
Kruche ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej 1 łyżką mąki, na placek o średnicy o 3 cm szerszej od średnicy foremki do pieczenia.
Przekładamy ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i nakłuwamy gęsto dno i boki widelcem.
Na dnie ciasta wykładamy rabarbar z dodatkami i zaginamy wystające brzegi.
Wstawiamy tartę z rabarbarem do piekarnika nagrzanego do 220 °C (góra+dół) na ok. 15-20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę o 30 °C i pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut.