Najlepsza beza Pawłowej czyli najpopularniejszy na świecie bezowy tort Pavlova z bitą śmietaną, truskawkami, kiwi i jagodami lub borówką amerykańską. Przepis na tort Pavlova krok po kroku.
1½łyżeczkiekstraktu waniliowegonie dodajemy jeśli korzystamy z cukru waniliowego
¾łyżeczkibiałego octu winnego lub spirytusowego
Wierzch
500mlśmietanki kremówkischłodzona przez 1 godzinę na najwyższej półce lodówki
12truskawekpokrojone na połówki lub w ćwiartki
1kiwipokrojone na plasterki
½szklankijagód lub borówek amerykańskich
Instrukcje
Nagrzewamy piekarnik do 160 °C z włączonym termoobiegiem lub do 180 °C w opcji „góra + dół”.
W dużej misce, za pomocą miksera elektrycznego, na najniższych obrotach ubijamy na sztywno białka. Gdy zbieleją, dodajemy ocet i miksujemy na najwyższych obrotach na sztywno.
Nadal ubijając, zwiększamy obroty miksera i i stopniowo, w 3-4 partiach, dosypujemy cukier. Każda partia musi dokładnie się rozpuścić w masie przed wsypaniem kolejnej.
Pod koniec ubijania do masy dodajemy mąkę kukurydzianą i, opcjonalnie, wanilię i nadal ubijamy całość. Masa powinna mieć gęstą, sztywną konsystencję.
Masę wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, żeby utworzyła kopiec. Wstawiamy do piekarnika i od razu obniżamy temperaturę o 20 °C.
Pieczemy przez ok. 60 minut tak, żeby z wierzchu beza pozostała biała i delikatnie popękała. W trakcie pieczenia sprawdzamy, czy w którymś miejscu beza nie zaczyna zmieniać koloru i w razie potrzeby obracamy papier z masą bezową lub przykrywamy bezę folią aluminiową.
Upieczoną bezę studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez kolejną godzinę.
Kiedy beza jest wystudzona, ubijamy ze śmietanki kremówki bitą śmietanę.
Wykładamy bitą śmietanę na wierzch bezy i dekorujemy owocami.
Alternatywnie, zamiast jednej dużej bezy, można przygotować 6-8 mniejszych i po upieczeniu każdą z osobna ozdobić bitą śmietaną i owocami.Przydatne poradniki: