Zabaglione, znane też pod spolszczoną nazwą: zabajone czyli włoski deser z żółtek i wina Marsala, ubijanych z cukrem, cynamonem i wanilią na parze, serwowany z dodatkiem owoców lub lodów, na ciepło albo na zimno. Najlepszy przepis na zabaglione.
⅓szklanki cukru lub cukru waniliowegopolecam zastąpić cukrem brzozowym czyli ksylitolem - niski indeks glikemiczny i dużo mniej kalorii
½laski waniliitylko wydrążony miąższ; lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (jeśli cukier nie jest waniliowy)
1,5szklanki bitej śmietany
Dodatki
świeże owocenp. jeżyny, jagody, maliny, truskawki
biszkopty
Instrukcje
W garnku zagotowuję wodę i delikatnie zmniejszam gaz, żeby po zagotowaniu przestała wrzeć. W drugim, mniejszym garnku albo metalowej misce umieszczam żółtka, cukier, wino, cynamon i skórkę z cytryny.
Kładę mniejszy garnek na większy tak, żeby dno mniejszego nie dotykało powierzchni wody (kąpiel wodna). Podgrzewam masę żółtkową na parze, cały czas mieszając za pomocą ubijaka, trzepaczki lub miksera na małych obrotach. Po około 10 minutach żółtka powinny potroić swoją objętość.
Podgrzewam nadal i cały czas mieszam, aż do uzyskania lekko gęstej konsystencji sosu. Mieszanka pod koniec podgrzewania powinna nabrać bardzo jasnego koloru.
Podaję zabaglione na ciepło, z bitą śmietaną, owocami i biszkoptami. Można też serwować zabaglione na zimno, np. z lodami.