1szklanka zimnego wywaru warzywnego, drobiowego, wołowego, grzybowego lub mieszanego, wody lub mleka, w zależności od przepisu na zupę lub sos
1szklanka gorącego wywaru lub niezagęszczonego sosu
Instrukcje
Na suchej patelni rumienię mąkę. Przesypuję na talerz.
Na patelni topię masło na małym ogniu.
Dosypuję mąkę i na małym ogniu krótko podsmażam, cały czas mieszając, żeby składniki się połączyły.
Stopniowo dolewam do zasmażki zimny płyn (wywar, wodę lub mleko), cały czas mieszając i zagotowuję.
Jeśli zasmażka ma zagęścić zupę, mieszam ją z gorącym wywarem i całość stopniowo dolewam do garnka z gotującymi się składnikami zupy, cały czas mieszając. Jeśli zasmażką zagęszczam sos, mieszam ją z 1 szklanką sosu, następnie stopniowo, cały czas mieszając, łączę z całością.