Najlepsza zupa botwinka - przepis na zupę z botwinki na wiosnę. Pyszna zupa botwinkowa z marchewką, pietruszką i ziemniakami oraz jajkiem i koperkiem, zabielana śmietanką lub jogurtem.
1pęczekbotwinkiok. 400-500 g; razem z małymi buraczkami, obranymi ze skórek
1cebulamała; drobno posiekana
1-2ząbkiczosnkudrobno posiekany
1marchewka niewielka; oskrobana, pokrojona na plasterki)
1pietruszkaniewielka; oskrobana, pokrojona na plasterki
2ziemniakiobrane, pokrojone w niedużą kostkę
500mlwywaru warzywnegow wersji mięsnej można wykorzystać wywar drobiowy
100-200mlsłodkiej śmietanki 18-36%
1cytrynatylko wyciśnięty sok
2łyżki masła lub oliwy z oliwek
Do dekoracji
2łyżki koperkudrobno posiekany lub porwany na większe kawałki
4-6jajekugotowane na twardo; pokrojone w ćwiartki lub na plasterki
Instrukcje
Cebulę z czosnkiem szklę na maśle lub oliwie.
Dodaję marchewkę i pietruszkę oraz młode buraczki z botwinki (pokrojone na plasterki), duszę pod przykryciem przez 5 minut.
Zalewam wywarem, doprawiam solą i pieprzem i zagotowuję.
Dodaję ziemniaki oraz łodyżki botwinki (posiekane) i gotuję jeszcze przez 5 minut. W ostatniej minucie dokładam listki botwinki (posiekane).
Zdejmuję garnek z ognia. Odlewam kilka łyżek gorącego wywaru do szklanki ze śmietanką, a zupę przykrywam.
Dokładnie mieszam śmietankę z gorącym wywarem i sokiem z cytryny. Wlewam do garnka z zupą i mieszam.
Doprawiam do smaku w razie potrzeby, przelewam do talerzy i dekoruję koperkiem oraz jajkami.
Uwagi
Zupa botwinka bez laktozy - zamiast słodkiej śmietanki i soku z cytryny do zabielenia zupy botwinki można wykorzystać jogurt naturalny.Zupa botwinka bez mleka - można przygotować na oleju roślinnym i zaserwować bez zabielania.Przydatne poradniki: