12ząbków czosnkuprzeciśnięty przez praskę 250 g chleba tostowego (pokrojony w drobną kostkę) 2 liście laurowe 5 listków świeżej szałwii 2 łyżki świeżego tymianku 5 łyżek oliwy z oliwek 2 żółtka 1 łyżka startego, żółtego sera (najlepiej parmezanu) sól i pieprz
250gchleba tostowegopokrojony w drobną kostkę
2liście laurowe
5listków świeżej szałwii
2łyżki świeżego tymianku
5łyżek oliwy z oliwek
2żółtka
1łyżka startego, żółtego seranajlepszy będzie parmezan
sól, pieprz
Instrukcje
Z połowy pieczywa tostowego przygotowuję grzanki (można zrumienić je na patelni posmarowanej niewielką ilością oliwy lub podpiec na blasze w piekarniku).
Oliwę zagotowuję w garnku z 6 szklankami wody.
Liście laurowe, szałwię i tymianek związuję nitką w pęczek (albo wkładam do zamykanego sitka do parzenia herbaty) i wrzucam do garnka z wodą i oliwą.
Dodaję czosnek, sól i pieprz. Gotuję na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy związane zioła i dodaję połowę chleba tostowego (tę, z której nie zostały przygotowane grzanki).
Doprowadzam do wrzenia, mieszam, zdejmuję z ognia.
Tuż przed podaniem „zaciągam” zupę rozkłóconymi żółtkami. Po wierzchu sypię żółtym serem i grzankami oraz przyozdabiam, np. czerwoną papryczką chili i rozmarynem.
Uwagi
Zamiast mieszanki oliwy i 6 szklanek wody można wykorzystać 6 szklanek wywaru warzywnego lub 5 szklanek wywaru i 1 szklankę białego wina.Przydatne poradniki: