1porduży; tylko biała część, pokrojony w cienkie talarki lub piórka
4ziemniakiśredniej wielkości; obrane, pokrojone w kostkę ok. 1 cm; można zastąpić słodkimi batatami
500mlwywaru warzywnego
100mlśmietanki kremówkiopcjonalnie; w wersji wegańskiej pominięta lub do zastąpienia naturalnym mlekiem kokosowym
3łyżki masłamożna zastąpić olejem roślinnym
ostry sos pomidorowy, np. tabascoopcjonalnie
majeranek
1szczyptachili
sól, pieprz
Instrukcje
Por duszę w garnku, na maśle. Uważam, żeby go nie przysmażyć na brązowo, bo zupa będzie wtedy z pewnością mieć lekko przypalony smak. Powinien udusić się na małym ogniu w ok. 10 minut.
Dodaję wywar i ziemniaki, doprowadzam do wrzenia, dosypuję 1 łyżeczkę majeranku i gotuję na małym ogniu (zupa ma lekko bulgotać) przez ok. 20 minut.
Połowę zupy oraz śmietankę wlewam do blendera i miksuję na krem.Można też oczywiście zmiksować w blenderze całość i wtedy w zupie z pewnością nie będą wyczuwalne kawałki pora.
Przelewam zmiksowaną masę z powrotem do garnka. Mieszam całość i doprawiam solą i pieprzem oraz chili.Konsystencję zupy można regulować dodatkową ilością wywaru lub wody.