Prosta i smaczna zupa kurkowa na białym winie, z dodatkiem cebuli, czosnku, majeranku i sosu pomidorowego, zagęszczona jogurtem naturalnym lub mlekiem kokosowym. Bezglutenowa, może być przygotowana w wersji wegańskiej.
1lbulionu lub wywaru warzywnegow wersji wegańskiej przygotowany bez mięsa i na tłuszczu roślinnym
500ggrzybów kurekumyte, odcedzone na sicie; można sparzyć wrzątkiem lub obgotować przed dodaniem do zupy; pokrojone w paski
2cebuledrobno pokrojone
3ząbkiczosnkudrobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę
500mlpassaty pomidorowej lub soku pomidorowego 100%
5łyżek gęstego jogurtu naturalnegow wersji wegańskiej można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym
5łyżek białego, wytrawnego wina
natka pietruszkiposiekana
1łyżka suszonego majeranku
4łyżki masław wersji wegańskiej można zastąpić olejem kokosowym lub rzepakowym
sól, pieprz
Instrukcje
W garnku na zupę szklę cebulę na maśle lub oleju.
Dodaję pokrojony drobno czosnek i smażę, aż nabierze złocistego koloru.
Dokładam grzyby i podduszam całość aż do ich zmięknięcia.
Dodaję sos lub sok pomidorowy i duszę jeszcze ok. 5 minut.
Zalewam zawartość garnka wywarem, dolewam wino, doprawiam pieprzem, solą, majerankiem i zagotowuję. Trzymam na niedużym ogniu (zupa ma lekko „pyrkać” jeszcze przez 5-10 minut.
Rozcieńczam jogurt lub mleko kokosowe kilkoma łyżkami gorącej zupy, dokładnie mieszam.
Dodaję mieszankę do garnka z zupą, mieszam dokładnie i przelewam zupę do talerzy lub miseczek.