250gświeżego szczawiudokładnie umyte i opłukane listki, usunięte twarde łodyżki
150gżółtego serastarty na tarce o dużych oczkach; można zastąpić gotowanymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę; jeśli ziemniaki są surowe, można po pokrojeniu dodać je do gotowania na ostatnich 5 minut
1łyżka startego chrzanunajlepiej świeży, ale może być też ze słoiczka
1cebuladrobno pokrojona
1,5lwywaru drobiowo-warzywnego lub warzywnego
250mlśmietanki kremówki
2łyżkisoku z cytrynyopcjonalnie
4jajkaugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki albo na plasterki
2łyżki masła
3łyżkikoperkudrobno posiekany; można zastąpić ½-1 łyżeczką tartej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Instrukcje
Cebulę szklę na maśle.
Dodaję szczaw. Podsmażam całość, aż do uzyskania papki (można rozdrabniać go podczas podsmażania przy pomocy drewnianej łopatki).
Łączę w garnku z wywarem, chrzanem i śmietaną. Zagotowuję
Zmniejszam ogień, żeby zupa delikatnie bulgotała. Doprawiam solą, pieprzem i 1 łyżką koperku lub gałką muszkatołową. Dosypuję ser i mieszam. Zupa ma lekko zgęstnieć.
W razie potrzeby dolewam do smaku sok z cytryny.
Zupę wlewam do talerzy, a na środku układam pokrojone na plasterki jajka. Dekoruję pozostałym koperkiem.Można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym albo po prostu z kromkami chleba.