Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Zupa z bobu
Aromatyczna zupa z bobu z ryżem, z dodatkiem warzyw, np. dojrzałych, soczystych pomidorów, pachnąca lubczykiem i natką pietruszki, posypana parmezanem. Idealna, sycąca zupa na letni obiad.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
20
minuty
minuty
Łączny czas:
30
minuty
minuty
Rodzaj:
Zupa
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
zupa z bobu
Servings:
6
osób
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
500
g
świeżego bobu
1
czerwona cebula
drobno pokrojona
2
pomidory
dojrzałe; sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę
1
szklanka
krótkoziarnistego ryżu
1-2
łyżki
masła
oliwa z oliwek
1
l
wywaru warzywnego/drobiowego lub wrzątku
1
łyżeczka
soli
1
łyżeczka
pieprzu
natka pietruszki
drobno pokrojona
lubczyk
drobno pokrojony
tarty parmezan
do posypania
sól, pieprz
Instrukcje
Umyty bób blanszuję przez kilka minut we wrzątku. Odcedzam, delikatnie studzę i obieram wszystkie ziarna ze skórek.
Cebulę szklę na oliwie. Gdy zmięknie, dodaję do bobu i podsmażam całość jeszcze przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Doprawiam bób solą i czarnym pieprzem (po 1 łyżeczce). Dodaję pomidory i podsmażam całość przez kolejnych 5 minut, cały czas mieszając.
Dosypuję ryż, mieszam i trzymam na ogniu jeszcze przez kilka minut.
Dodaję 1 łyżkę masła i zalewam wywarem lub wrzątkiem. Gotuję aż do miękkości ryżu, od czasu do czasu mieszając.
Wlewam zupę do talerzy, dekoruję natką pietruszki i lubczykiem, posypuję utartym parmezanem.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
wywar warzywny
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!