500ggrzybów gołąbkównp. gołąbki winne, ale jest też sporo innych, jadalnych przedstawicieli tego grzyba
2pomidorydojrzałe; pokrojone w kostkę
1cebuladrobno pokrojona
½szklanki gęstej śmietany 18%można zastąpić słodką wersją śmietanki do zup i sosów, z kartonika
1-2łyżki mąki kukurydzianej
1jajkougotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki
1serek pleśniowy President Camembertorzech lub naturalny
natka pietruszki
kilka pasków czerwonej paprykicienko pokrojone
masło lub oliwa do smażenia
kilka listków suszonego rozmarynu
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Instrukcje
Cebulę szklimy na maśle, dodajemy umyte, obrane ze skórki, pokrojone w paski grzyby. Smażymy na małym ogniu przez 15 minut.
Całość dodajemy do garnka z wywarem, w zamykanym sitku dokładamy suszony rozmaryn, zagotowujemy. Gdy grzyby zmiękną, wyjmujemy sitko, dodajemy pomidory, następnie zalewamy śmietaną wymieszaną z mąką. Gotujemy jeszcze chwilę i doprawiamy do smaku.
Wlewamy gorącą zupę do miseczek, dodajemy po ćwiartce jajka. Kroimy w trójkąty lub paski ser pleśniowy President Camembert orzech, wkładamy do miseczek z zupą. Ozdabiamy natką pietruszki i papryką.