Pyszna zupa z kurek z dodatkiem czerwonej papryki, śmietanki oraz białego wina, zmiksowana na krem. Doskonała na obiad lub kolację. Ma bardzo delikatny, wykwintny smak i pięknie pachnie ziołami!
500gkurekoczyszczone, umyte, obgotowane przez 5-10 minut we wrzątku
1cebulapokrojona drobno lub w półksiężyce
1czerwona paprykapokrojona w większą kostkę
1łyżka kaparów
¾lwywaru warzywnego lub grzybowego
1szklanka białego wina wytrawnego
1szklanka śmietanki kremówki
50gmasła¼ kostki
1łyżeczka suszonego tymianku
½łyżeczki suszonego rozmarynu
½łyżeczki suszonej bazylii
sól, pieprz
Instrukcje
Cebulę szklę na maśle.
Do zeszklonej cebuli dodaję odcedzone kurki i duszę na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.
Do garnka z cebulą i grzybami dodaję paprykę i kapary, zalewam białym winem i duszę przez kolejne 10-15 minut.
Do zupy dodaję wywar warzywny, mieszam i doprawiam solą, pieprzem oraz ziołami. Gotuję jeszcze przez ok. 5 minut.
Do garnka dolewam śmietankę kremówkę, gotuję jeszcze chwilę i miksuję całość w blenderze kielichowym (przed wlaniem zupy do szklanego blendera należy ją ostudzić) lub za pomocą blendera ręcznego.