Pyszna zupa z marchewki czyli krem marchewkowy. Zupa z marchewki - przepis na zupę marchewkową z imbirem i pomarańczą, pachnącą kaffirem oraz trawą cytrynową.
1kgmarchewkioskrobana, pokrojona w kawałki o grubości ok. 1 cm
1cebulapokrojona w półksiężyce
1pomarańczaobrana ze skórki, podzielona na części, oczyszczona z błon; można też przekroić nieobraną pomarańczę na pół i wycisnąć sok oraz miąższ w wyciskarce do cytrusów
750-1000mlwywaru drobiowego warzywnegow wersji wegańskiej wywar warzywny przygotowany na oleju roślinnym zamiast masła
2cmkorzenia imbiruobrany, utarty na tarce o drobnych oczkach lub pokrojony w cieniutkie plasterki; można zastąpić 1 łyżeczką imbiru w proszku
6łyżek tłuszczumasło klarowane lub w wersji wegańskiej olej kokosowy albo oliwa z oliwek extra vergine
3listki limety kaffir
1łyżka suszonej trawy cytrynowej
sól, pieprz
1-2ząbkiczosnkuopcjonalnie; drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
Do dekoracji
świeża mięta lub natka pietruszki
kilka plasterków pomarańczyprzed pokrojeniem wyszorowana i sparzona skórka
4-6łyżek crème fraîche lub mascarponeopcjonalnie; w wersji wegańskiej gęste mleko kokosowe lub śmietanka kokosowa
4łyżki płatków migdałów lub siekanych orzechówopcjonalnie; uprażone na suchej patelni
Instrukcje
Cebulę szklę w garnku na tłuszczu, na niewielkim ogniu.
Dodaję czosnek i imbir, szklę całość na niewielkim ogniu.
Dodaję marchewkę, mieszam, przykrywam garnek i duszę całość na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
Zalewam warzywa wywarem, dodaję listki kaffiru oraz trawę cytrynową (najlepiej w metalowym zaparzaczu do herbaty lub sakiewce z wyjałowionej gazy - będzie ją łatwiej odłowić przed miksowaniem zupy). Zagotowuję.
Zmniejszam ogień i gotuję zupę tak, żeby powoli pyrkała w garnku, pod przykryciem, przez ok. 10 minut, do miękkości marchewek.
Odławiam kaffir i trawę cytrynową, dodaję pomarańczę. Miksuję całość w garnku, za pomocą ręcznego blendera lub przelewam do blendera kielichowego odpornego na wysokie temperatury.
Doprawiam zupę solą i pieprzem do smaku i przelewam do talerzy.
Dekoruję plasterkami pomarańczy i świeżą miętą lub natką pietruszki.