Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Zupa z ogórka
Zupa z ogórka zielonego, a właściwie to krem ogórkowy z dodatkiem koperku i sera pleśniowego.
Print Recipe
Pin Recipe
Czas przygotowania:
15
minuty
minuty
Czas gotowania:
15
minuty
minuty
Łączny czas:
30
minuty
minuty
Rodzaj:
Zupa
Kuchnia:
Europejska
Słowo kluczowe:
zupa z ogórka
Servings:
8
osób
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
2
zielone ogórki
umyte, zmiksowane razem ze skórką w blenderze lub utarte na tarce o drobnych oczkach
1,5
l
wywaru drobiowo-warzywnego
można zastąpić wywarem warzywnym
50
g
sera pleśniowego brie lub camembert
ze skórką
1
ziemniak
ugotowany; zmiksowany razem z ogórkiem lub utarty na tarce o grubych oczkach
6-8
łyżek
ziaren słonecznika lub płatków migdałów
opcjonalnie; uprażone na suchej patelni
1
łyżeczka
koperku
świeży, drobno pokrojony lub suszony
200
ml
słodkiej śmietanki do zup i sosów
pieprz i sól
Instructions
Zagotowuję wywar.
Dodaję zmiksowane/utarte ogórki i ziemniaka, gotuję przez ok. 5 minut.
Dodaję serek i śmietanę, doprawiam solą i pieprzem, gotuję przez kolejnych 5 minut, cały czas mieszając.
Na koniec dodaję koperek. Gdy zupa delikatnie ostygnie, można jeszcze raz zmiksować całość w blenderze – będzie wtedy bardziej kremowa.
Zupę przelaną do talerzy można posypać słonecznikiem lub migdałami.
Notes
Jak zrobić
wywar warzywny
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!