Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Zupa z selera naciowego
Zupa z selera naciowego czyli prosta zupa z kilku składników, pachnąca cytryną i chrzanem, aromatyczna choć kilkuskładnikowa. Łatwa i szybka do zrobienia zupa z selera naciowego.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
20
minuty
minuty
Łączny czas:
30
minuty
minuty
Rodzaj:
Zupa
Kuchnia:
Europejska
Słowo kluczowe:
zupa z selera naciowego
Servings:
3
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
750
ml
wywaru warzywnego lub z kości
4
łodygi selera naciowego
umyte, z usuniętym łykiem, pokrojone na drobne plasterki lub utarte na tarce o grubych oczkach
2
łyżki
miękkiego masła
2
łyżki
rodzynek
opłukane
¼
szklanki
śmietanki kremówki
1
łyżka
zasmażki
1. lub 2. stopnia
50
g
żółtego sera
utarty na tarce o grubych oczkach
1
łyżeczka
utartego chrzanu
½
łyżeczki
otartej skórki cytrynowej
sól, biały pieprz
Instrukcje
Na maśle podsmażam seler na niedużym ogniu, podduszając go pod przykryciem.
Zalewam wrzącym wywarem, dodaję rodzynki i gotuję przez ok. 5 minut.
Śmietankę mieszam z zasmażką i wlewam do zupy.
Dodaję ser, chrzan i skórkę cytrynową.
Chwilę podgotowuję, przyprawiam i można podawać. Najlepiej z bagietką czosnkową.
Uwagi
Jak zrobić
wywar warzywny
Jak zrobić
zasmażkę
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!