Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Zupa z ziemniaków
Kremowa zupa z ziemniaków czyli krem ziemniaczany o cudownej konsystencji. Najlepszy krem z ziemniaków z cebulą, czosnkiem i marchewką.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
25
minuty
minuty
Łączny czas:
30
minuty
minuty
Rodzaj:
Zupa
Kuchnia:
Wegańska
Słowo kluczowe:
krem ziemniaczany, zupa z ziemniaków
Servings:
4
osoby
Calories:
301
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
Krem ziemniaczany
400
g
ziemniaków
obrane i pokrojone w kostkę
200
g
marchewki
obrana i pokrojona w grube plastry
1
cebula
duża; pokrojona w półksiężyce
4
ząbki
czosnku
pokrojony na plasterki
1
szklanka
wywaru warzywnego
1
szklanka
białego wina
można zastąpić dodatkowym wywarem warzywnym
¼
szklanki
mleka kokosowego
można zastąpić dodatkowym wywarem warzywnym
¼
szklanki
oliwy extra vergine
1
łyżka
sosu sojowego
lub 4-6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Do dekoracji
1
papryczka chili lub kawałek czerwonej papryki
pokrojona w drobną kosteczkę
6
łyżek
natki pietruszki
posiekana
Instrukcje
Ziemniaki i marchewkę wrzucam do gorącego wywaru i gotuję do miękkości przez ok. 15 minut. 5 minut przed końcem gotowania wlewam wino.
Cebulę i czosnek solę szklę na kilku łyżkach oliwy.
Dodaję cebulę i czosnek do garnka z ziemniakami i marchewką. Dolewam pozostałą oliwę, sos sojowy i mleko kokosowe. Miksuję blenderem na gładki krem.
W razie potrzeby rozcieńczam zupę odrobiną dodatkowego wina lub wody. Doprawiam pod koniec miksowania solą i pieprzem.
Serwuję z papryczką i natką pietruszki.
Uwagi
Jak zrobić
wywar warzywny
Wartości odżywcze
Serving:
300
g
|
Kalorie:
301
kcal
|
Carbohydrates:
24
g
|
Białko:
4
g
|
Fat:
16
g
|
Tłuszcze nasycone:
4
g
|
Sód:
618
mg
|
Potas:
765
mg
|
Fiber:
4
g
|
Cukier:
5
g
|
Witamina A:
8905
IU
|
Witamina C:
38.5
mg
|
Wapń:
71
mg
|
Żelazo:
4.7
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!