½szklankimąki pszennejprzesiana; można zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową
4jajkao temperaturze pokojowej
¾szklankimajonezuo temperaturze pokojowej
¾szklankicukru lub cukru pudru
1łyżeczkaproszku do pieczenia
1łyżkaekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii
Do dekoracji
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
Instrukcje
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 160 °C (czas przygotowania masy jest czasem nagrzewania piekarnika).
Wszystkie składniki ucieramy w misce przez 3 minuty mikserem na wysokich obrotach.
Przekładamy masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną.
Wstawiamy foremkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut, na złocisty kolor. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia – dopiero kiedy wierzch jest delikatnie zrumieniony, na 5 minut przed końcem, sprawdzamy w najgłębszym miejscu suchość ciasta, za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto zostało upieczone.
Od razu po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i studzimy na wyjętej z piekarnika kratce (żeberkach), obróconą do góry dnem.
Całkowicie zimne ciasto wyjmujemy z formy i dekorujemy.