500mlmleka lub mleka sojowego, migdałowego, kokosowego, orzechowego albo słodkiej śmietanki 12%
1-2łyżki cukru lub cukru waniliowegopolecam zastąpić ksylitolem, syropem z agawy lub masłem daktylowym
2łyżki gorzkiego kakao
2łyżki mąki ziemniaczanej
1łyżka ekstraktu z wanilii lub miąższ z ½ laski waniliiopcjonalnie
1żółtkoopcjonalnie; lub 30 g gorzkiej czekolady pokrojonej w niewielkie kostki
Dodatki (do wyboru)
świeże owoce
owoce w syropie lub konfitura, albo dżem
polewa czekoladowa, adwokat lub syrop owocowy
karmel
bita śmietana
bakalie
czekoladastarta na tarce
listki świeżej mięty
Instrukcje
Z całości mleka odlewam 1 szklankę i dodaję do niej cukier, wanilię oraz mąkę, kakao/żółtko i bardzo dokładnie mieszam, rozcierając ewentualne grudki.
Pozostałe mleko zagotowuję.
Kiedy tylko mleko w rondelku zacznie bulgotać, dolewam mieszankę ze szklanki, cały czas dokładnie i intensywnie mieszając i znów zagotowuję.
Zmniejszamy ogień i nadal, powoli, cały czas mieszając, gotuję budyń aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Do gorącego budyniu, przed przelaniem do pucharków, można dodać czekoladę i delikatnie zamieszać tak, żeby częściowo się rozpuściła.UWAGA: Gotowanie w zbyt wysokiej temperaturze może doprowadzić do przypalenia i powstania grudek, a dodatkowo – po wystudzeniu – do rozrzedzenia i rozwarstwienia budyniu.
Przelewam budyń do pucharków i serwuję z ulubionymi dodatkami.