Burgery z ciecierzycy z kaszą jaglaną lub gryczaną, cebulą i czosnkiem, pachnące kolendrą, imbirem, kminkiem i cynamonem, lekko lub mocniej ostre za sprawą chili. Podane z pomidorem i oliwkami oraz sosem jogurtowym. Najlepsze burgery z ciecierzycą na obiad!
½szklanki sezamumożna zastąpić słonecznikiem, pestkami z dyni, grubo siekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów; opcjonalnie można uprażyć na suchej patelni
½łyżeczki miodumożna zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy
¼szklanki oliwy z oliwekmożna zastąpić olejem rzepakowym
½łyżeczki chili
½łyżeczkiimbirulub 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
½łyżeczki cynamonu
½łyżeczki kurkumy
½łyżeczki kuminu
1łyżeczka suszonej kolendrylub 4 łyżki świeżej, posiekanej; można zastąpić świeżą miętą lub natką pietruszki
sól, pieprz
Sos tzatziki
2ogórkiświeże, obrane ze skórki, pokrojone w kosteczkę
2-4ząbkiczosnkupokrojony w bardzo drobną kosteczkę
2szklankijogurtu naturalnegogrecki
4łyżkioliwy
1pęczekkoperkuumyty, osuszony, drobno posiekany
sól, biały pieprz
Dodatki
8sztukbułek na burgeryduże, okrągłe bułki pszenne z sezamem
8łyżeksera fetamożna zastąpić innym serem solankowym
32sztukiczarnych oliwek bez pestekpokrojone w talarki
40gświeżej bazylii
8-16plastrówpomidora
8sztuktalarków czerwonej cebuli
Instrukcje
Sos tzatziki
Ogórki podsypuję solą i delikatnie mieszam. Odstawiam na ok. 15 minut (w tym czasie mogę mieszać masę na burgery i ją uformować, a całość wstawić do piekarnika).
Oliwę z oliwek mieszam w miseczce ze szczyptą soli i białego pieprzu.
Do oliwy dodaję jogurt, dokładnie mieszam.
Ogórki odciskam w serwetce papierowej, w dłoniach lub na durszlaku i dodaję do jogurtu. Mieszam całość w miseczce razem z koperkiem, w razie potrzeby doprawiam.
Burgery
Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
Wszystkie składniki mieszam w dużej misce i ugniatam na lepką masę (można wykorzystać do mieszania robot planetarny). Sprawdzam, czy całość jest dobrze doprawiona, w razie potrzeby dodaję więcej przypraw.
Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 5-8 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu można posmarować je delikatnie oliwą.
Piekę przez ok. 25 minut, następnie obracam, w razie potrzeby smaruję oliwą i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).
Składanie
Na podpieczonym spodzie bułki rozsmarowuję ser.
Na serze kładę burger z ciecierzycy.
Na burgerze układam oliwki i przykrywam pomidorem.
Pomidor smaruję sosem tzatziki i przykrywam cebulą.
Na wierzchu układam górną połówkę bułki. W razie potrzeby spinam całość wykałaczką.