¾szklankicukruwarto zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy
½-1szklankamaku
1szklankamleka
2szklankimąkipszenna tortowa typ 400-450 lub orkiszowa typ 630, albo mąka bezglutenowa
2łyżeczkiproszku do pieczenia
1łyżeczkaekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii
250gmasła1¼ kostki
Do dekoracji
polewa z białej czekolady
Instrukcje
Przed mieszaniem składników nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C.
Masło o temperaturze pokojowej ucieram mikserem na puszysty krem.
Do masła dodaję cukier i znów ucieram, aż do jego rozpuszczenia.
Do kremu maślanego wbijam po jednym jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując przed dodaniem kolejnego.
Dosypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodaję wanilię i miksuję całość do połączenia składników.
W trakcie miksowania stopniowo dolewam mleko i dosypuję suchy, niesparzony mak (im mniej maku tym lżejsze i jaśniejsze ciasto).
Całkowity czas miksowania wszystkich składników powinien trwać ok. 3 minuty.
Przelewam masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, kaszą manną lub mąką i wstawiam formę do piekarnika. Czas pieczenia: ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka. UWAGA: W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Dopiero na 5 minut przed końcem pieczenia można sprawdzić drewnianym patyczkiem czy piegusek w środku nie jest jeszcze wilgotny i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o kolejne 5 minut.
Po upieczeniu od razu wyjmuję ciasto piegusek z piekarnika i studzę na kratce, żeby chłodne powietrze miało dostęp do spodu.
Dekoruję całkowicie wystudzonego pieguska polewą z białej czekolady.
Ciasto piegusek bezglutenowe - mąkę pszenną trzeba zastąpić uniwersalną mieszanką bezglutenową najlepszą Ciasto piegusek bez jajek - każde 1 jajko można zastąpić 1 łyżką zmielonych nasion lnu złocistego, zalanych wcześniej 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawionych do napęcznienia. Ciasto piegusek bez laktozy - mleko można zastąpić kefirem, maślanką lub jogurtem naturalnym, albo mlekiem roślinnym Ciasto piegusek bez mleka - mleko krowie można zastąpić mlekiem roślinnym, np. mlekiem kokosowym, a masło - roślinnym tłuszczem o podobnej konsystencji. Ciasto piegusek wegańskie - bez jajek, mleka i masła.Przydatne poradniki: