1ząbekczosnkuopcjonalnie; przeciśnięty przez praskę
½łyżeczki soli
6łyżek oliwy z oliwekextra vergine
4łyżki soku z limonkimożna zastąpić sokiem z cytryny
4łyżki miętyświeża, drobno posiekana; można zastąpić listkami kolendry lub natki pietruszki
1szczyptachili lub papryki w proszkuopcjonalnie
½łyżeczki kuminuopcjonalnie; mielony
Instrukcje
Bób gotuję do miękkości w wodzie bez dodatków. Odcedzam, płuczę na durszlaku w zimnej wodzie, następnie obieram.
Do dekoracji odkładam część listków, odrobinę chili lub papryki i kilka-kilkanaście całych ziaren bobu. Wszystkie składniki hummusu, oprócz oliwy, umieszczam w blenderze i miksuję, pulsacyjnie, do uzyskania możliwie najgładszej konsystencji.
Miksuję nadal, dolewając stopniowo oliwę. Można regulować gęstość hummusu, dodając odrobinę wody.
Przekładam hummus do miseczki, dekoruję i serwuję.