Łatwe i szybkie muffiny czekoladowe z mąki pszennej białej lub razowej, chociaż można też upiec je jako muffiny czekoladowe bezglutenowe. Najlepsze, delikatne muffinki czekoladowe z czekoladą w środku.
1¾szklanki mąki pszennej tortowej typ 450 lub mąki pszennej razowej, albo uniwersalnej mieszanki bezglutenowej
4łyżki gorzkiego kakao
2łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
½-¾szklanki cukruopcjonalnie; lepiej i zdrowiej zastąpić cukrem brzozowym (ksylitolem, syropem z agawy lub masłem daktylowym)
Składniki mokre
2jajka
½szklanki oleju lub stopionego masła
½szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub wodyw wersji wegańskiej najlepiej wykorzystać mleko kokosowe
Dodatki (do wyboru)
24kostkiczekolady
1budyń czekoladowy ugotowany na 500 ml mleka
Instrukcje
Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C.
Składniki suche mieszam w misce.
W drugiej misce rozkłócam widelcem jajka, mieszając z mlekiem i olejem.
Przelewam składniki mokre do suchych i dokładnie, szybko mieszam.
Nakładam masę do foremek na muffiny (wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych olejem i wysypanych mąką lub bułką tartą albo silikonowych) do ⅔ ich wysokości. W trakcie nakładania można nadziać muffiny, wkładając do ciasta po 2 kostki czekolady lub np. po 2 łyżki budyniu.
Wstawiam muffiny do nagrzanego piekarnika i piekę przez 20-25 minut, aż do wyrośnięcia i podsuszenia wierzchu.
Od razu po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę.
Wystudzone muffiny dekoruję: można posypać je przesianym przez sitko cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą albo przygotować krem do dekoracji i ozdobić za pomocą szprycy.
Muffiny czekoladowe bez mleka - mleko wystarczy zastąpić wodą, sokiem owocowym lub mlekiem roślinnym. Muffiny czekoladowe bezglutenowe - mąkę pszenną najlepiej zamienić na moją uniwersalną mieszankę bezglutenową najlepszą. Muffiny czekoladowe bez jajek - jajka zastępujemy 1 bananem, dokładnie rozgniecionym za pomocą widelca i dodanym do mokrych składników przed mieszaniem lub 4 łyżkami zmiksowanego siemienia lnianego, zalanych 8 łyżkami gorącej wody i odstawionych do wystudzenia i napęcznienia. Muffiny czekoladowe wegańskie - przygotowane w wersji bez mleka i bez jajek, upieczone na oleju roślinnym. Przydatne poradniki: