1szklankajogurtu naturalnego, mleka, maślanki lub wodyciasto wyrastające na wodzie będzie lżejsze i bardziej suche. Jogurt zapewnia największą wilgotność i ciężkość murzynka
2łyżeczkiproszku do pieczenia
1łyżkaekstraktu waniliowegoopcjonalnie
100gblanszowanych migdałów, orzechów lub kokosuopcjonalnie; 1 szklanka; drobno posiekane lub zmielone na proszek
Instrukcje
Miękkie masło ucieramy na pulchny krem na najniższych obrotach miksera. W trakcie ucierania dosypujemy cukier, kończymy ucierać kiedy składniki się połączą.
W osobnej misce rozkłócamy jajka widelcem. W trakcie rozkłócania dodajemy jogurt i ekstrakt waniliowy.
Masę jajeczną wlewamy do masy maślanej. Dodajemy kakao, oraz przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy wszystkie składniki za pomocą miksera na najniższych obrotach lub widelcem, aż się połączą.
Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 °C.
Ciasto pieczemy przez ok. 1 godzinę i 10 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
Na 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i szybko wbijamy w środek ciasta drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, można wyjąć ciasto. Jeśli patyczek okaże się wilgotny, wydłużamy czas pieczenia o kolejne 5-10 minut i ponownie sprawdzamy wilgotność.