Przepis na naleśniki czyli podstawowa receptura jak zrobić naleśniki krok po kroku. Według podanych proporcji można usmażyć eleganckie, cienkie naleśniki na słodko lub wytrawnie.
1¼-1½szklanki mąkinajpierw dosypuję mniej i w razie potrzeby stopniowo dodaję więcej w trakcie mieszania ciasta
2jajkaduże, rozmiar L
1łyżeczka cukru waniliowegomożna zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy wymieszanym z 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii
1łyżka oleju
masło klarowanelub inny tłuszcz do smażenia
Instrukcje
Wodę i mleko wlewam do miski, dodaję pozostałe składniki. Ubijam ręczną trzepaczką, mikserem lub miksuję w blenderze, aby wszystko się połączyło. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję, ale jednocześnie być na tyle gęste, żeby bez problemu ściąć się na patelni.Można odstawić je na 15 minut, żeby odpoczęło, potem wymieszać znowu przed nalaniem na patelnię i dopiero wtedy smażyć.
Rozgrzewam teflonową lub ceramiczną patelnię delikatnie posmarowaną olejem lub masłem klarowanym. Patelnia musi być dobrze rozgrzana, inaczej pierwszy naleśnik się nie uda.Wlewam na środek ciasto w takiej ilości, żeby średnica koła utworzonego ciasta była mniej więcej połową średnicy patelni. Przechylam patelnię tak, aby rozprowadzić ciasto równomiernie po całym dnie.
Smażę na średnim ogniu aż z wierzchu ciasto będzie całkowicie ścięte, a spód lekko zrumieniony. Obracam łopatką lub przerzucam w powietrzu. Dosmażam drugą stronę, a następnie odkładam na talerz, gdzie pomocnik nakłada dżemy, owoce, bitą śmietanę, polewy, syrop klonowy, cukier puder, cukier…
Uwagi
Najlepsza mąka na naleśniki to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550.Przydatne poradniki: