500gświeżego szpinakusparzony, odciśnięty, może być pokrojony; można zastąpić go 200 g szpinaku mrożonego
200gtwarogu lub sera fetamożna zastąpić 100 g żółtego sera
1mała cebuladrobno pokrojona
1ząbekczosnkupokrojony w bardzo drobną kosteczkę
1szczyptagałki muszkatołowejutarta na tarce o drobnych oczkach
sól, biały pieprz
½łyżeczkisuszonej bazyliiopcjonalnie
Ciasto na naleśniki ze szpinakiem
1szklankamleka
1szklankawody mineralnejnajlepsza będzie woda gazowana
1,5-2szklankimąki
1łyżkaoleju
1szczyptasoli
1jajko
Dodatkowo
masło klarowane lub olejdo smażenia
śmietanaopcjonalnie
Instrukcje
Cebulę szklę na maśle klarowanym na niewielkim ogniu.
Do zeszklonej cebuli dodaję czosnek i trzymam na niewielkim ogniu, aż się zeszkli.
Do cebuli i czosnku dodaję szpinak (jeśli używam mrożonego, trzeba go rozmrozić i odparować wcześniej) i odparowuję całość na dużym ogniu, następnie duszę na średnim, aż farsz zmniejszy objętość o połowę.
Do szpinaku dodaję ser i podsmażam całość, cały czas mieszając i rozdrabniając szpinak. Doprawiam solą (ostrożnie - szpinak łatwo przesolić), gałką muszkatołową, bazylią i białym pieprzem.
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam za pomocą ręcznej trzepaczki i smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu.
Nakładam farsz ze szpinaku na usmażone naleśniki i zawijam.
Usmażone naleśniki można udekorować kwaśną śmietaną.
Naleśniki ze szpinakiem bez laktozy - mleko w cieście można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym. Do farszu wykorzystać długo dojrzewający ser lub specjalną fetę/twaróg bez laktozy
Naleśniki ze szpinakiem bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne do ciasta i tofu do farszu, zamiast sera, lub całkowicie pominąć ser, przygotowując farsz z podwójnej porcji szpinaku.
Naleśniki ze szpinakiem bez jajek - jajko można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia
Naleśniki ze szpinakiem wegańskie - można przygotować tak jak naleśniki ze szpinakiem bez jajek, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub sojowym i smażąc całość na oleju roślinnym, zastępując ser tofu, albo przygotowując farsz z podwójnej porcji szpinaku.