Pancakes czyli naleśniki amerykańskie, grube i puszyste naleśniki wyrastające na pianie z białek lub proszku do pieczenia. Najlepsze pancakes z syropem klonowym i masłem lub jogurtem oraz owocami.
⅔szklanki mlekamożna zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym, albo wykorzystać mleko roślinne
3jajkażółtka oddzielone od białek
½szklanki mąki
2łyżki cukru lub cukru waniliowego
½łyżeczki proszku do pieczenia
1szczyptasoli
Dodatkowo
olej do smażenia
Instrukcje
W większej misce mieszamy żółtka z cukrem, mlekiem, przesianą mąką oraz proszkiem do pieczenia za pomocą trzepaczki lub miksera.
Białka (o temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywno ze szczyptą soli za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki.
Przekładamy białka do miski z ciastem jajecznym i delikatnie mieszamy całość łyżką.
Dobrze rozgrzaną patelnię smarujemy olejem (można wykorzystać do tego specjalny, silikonowy pędzelek lub papierowy ręcznik czy serwetkę).
Na patelni, od razu po przygotowaniu ciasta, smażymy z obu stron niewielkie naleśniki o średnicy ok. 15-18 cm i grubości ok. 5-10 mm (ok. 1-2 minuty z każdej strony). Usmażone od razu serwujemy z dodatkami lub przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 °C, żeby nie wystygły i smażymy kolejne partie.
Naleśniki układamy po kilka sztuk, jeden na drugim, na talerzu i przekładamy niewielką ilością masła. Polewamy syropem klonowym lub jogurtem naturalnym, opcjonalnie dekorując owocami.
* Naleśniki amerykańskie pancakes można też przygotować bez oddzielania białek od żółtek, mieszając w misce za pomocą widelca lub miksera 1 szklankę mąki, 1 szklankę mleka lub maślanki czy jogurtu, 1 całe jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru i 1 łyżeczkę oleju.Najlepsza mąka na naleśniki to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550.Pancakes bezglutenowe - zwykłą mąkę pszenną zastępujemy uniwersalną mąką bezglutenową najlepsząPancakes bez laktozy - mleko można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnymPancakes bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinnePancakes bez jajek - każde 1 jajko można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia, następnie wymieszanego za pomocą widelca z 1 szklanką mąki, 1 szklanką mleka lub maślanki czy jogurtu, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, 2 łyżkami cukru i 1 łyżeczką oleju.Pancakes wegańskie - można przygotować tak jak pancakes bez jajek, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub sojowym i smażąc całość na oleju roślinnym.Przydatne poradniki: