Piernik szybki ekspresowy błyskawiczny, bez dojrzewania i bez leżakowania, pięknie pachnący przyprawami. Pyszny szybki piernik przełożony konfiturą, dżemem lub marmoladą oraz, w wersji nieco bardziej pracochłonnej, kremem, a po wierzchu polany polewą z czekolady.
½szklanki cukrunajlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol
300gmiodu
1łyżeczka sody oczyszczonej
1łyżeczka proszku do pieczenia
2łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
2jajka
1szklanka mlekamożna zastąpić mlekiem roślinnym lub wykorzystać jogurt naturalny
2szklanki mąki pszennejtyp 400-450; polecam zamienić na mąkę orkiszową typ 630, co znacznie obniży indeks glikemiczny wypieku
Przyprawa piernikowa
1szczyptazmielonych goździków
1łyżeczka cynamonu
1łyżeczkaimbiru w proszku
1szczypta zmielonego anyżu
½łyżeczki zmielonej kolendry
½łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
Do przełożenia
325gkonfitury, dżemu lub marmolady1 słoik; jeśli ciasto będzie przekrawane na 2 placki, można wykorzystać mniej
krem z 500 g mascarpone lub krem budyniowy z 500 ml mlekaopcjonalnie
Do dekoracji
polewa czekoladowa z ok. 100 g gorzkiej czekolady i 25 g masła
Instrukcje
Ciasto na piernik szybki
Masło roztapiam z cukrem, miodem i przyprawą do piernika w garnku. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Jajka ucieram na najwyższych obrotach miksera, wlewając cienką strużką roztopioną mieszankę masła, przypraw, miodu i cukru.
W 3 partiach dosypuję mąkę i dolewam mleko, za każdym razem mieszając masę na najniższych obrotach miksera.
Sodę i proszek do pieczenia mieszam z sokiem z cytryny i dodaję na koniec do miksowanego ciasta razem z kakao. Mieszam na najniższych obrotach miksera do połączenia składników.
Przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
Składanie ciasta
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C (góra + dół) na ok. 50 minut. W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Na 5 minut przed końcem można uchylić drzwiczki i sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka, czy środek ciasta jest suchy. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5 minutach.
Ciasto studzę w formie na kratce, żeby od spodu miało do niej dostęp powietrze.
Wystudzony piernik wyjmuję z formy i przekrawam na 2-3 placki.
Jeśli placki są cienkie, można dodatkowo przekroić każdy z nich w poprzek, na pół, a potem, w trakcie przekładania, ułożyć wielowarstwowe ciasto (moje wyszło 3-warstwowe, przełożone 2 warstwami konfitury, ale można pokusić się o 4 warstwy ciasta i 3 warstwy konfitury).
Dekorowanie ciasta
Roztapiam masło z czekoladą w rondelku (najlepiej w kąpieli wodnej), dokładnie i delikatnie mieszam.
Polewą dekoruję ciasto i odstawiam w chłodne miejsce do stężenia (ok. 30 minut ciasto bez kremu, ok. 2-3 godziny ciasto z krem
Uwagi
Jeśli ciasto będzie złożone w 4 warstwy, polewę czekoladową można przygotować z połowy składników.Piernik szybki bezglutenowy - można przygotować, wykorzystując proszek do pieczenia bez glutenu i zamieniając mąkę pszenną na uniwersalną mąkę bezglutenową najlepszą.Przydatne poradniki: