Sałatka ze szparagami, ciecierzycą, pomidorkami i papryką oraz serem pleśniowym, z dodatkiem pysznego sosu na bazie oleju z pestek dyni, soku z pomarańczy i świeżej mięty.
6sztukszparagówugotowane, upieczone lub usmażone; pokrojone w kawałki o długości kilku cm
1garśćmieszanki sałatporwana
½małej czerwonej cebulipokrojona w piórka
6pomidorków koktajlowychprzekrojone na połówki
2łyżkiciecierzycyugotowana
1garśćświeżej miętypokrojona drobno
¼czerwonej papryki podłużnejpokrojona w niedużą kostkę
25gsera z niebieską/zieloną pleśniąnp. rokpol, lazur; pokrojony w niedużą kostkę
2łyżkioleju z pestek dynimożna zastąpić oliwą extra vergine
1łyżeczkasoku z pomarańczylub innych cytrusów
sól, pieprz
Instrukcje
Olej mieszam z sokiem z pomarańczy i połową listków mięty. Doprawiam solą i pieprzem.
Pozostałe składniki układam na talerzu i polewam sosem.Można też wymieszać je przed podaniem w misce i odstawić na kilka minut do "przegryzienia" smaków.