Kremowy, delikatny sernik cytrynowy na spodzie ciasteczowym, pachnący skórką z cytryny oraz imbirem, polany klasycznym lukrem. Bardzo smaczny, wilgotny sernik z sokiem i skórką z cytryny
2szklanki zmielonych ciastek imbirowych lub herbatników digestive
150gmasła¾ kostki; stopione
Masa serowa
1kgkremowego seranp. mascarpone
7jajek
1¾szklanki cukrupolecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, który ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny
¾szklanki kwaśnej śmietany
2łyżki skórki startej z cytrynycytryna wcześniej wyszorowana i wyparzona
3łyżki soku z cytryny
3łyżkimąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1szczyptasoli
Instrukcje
Spód
Masło mieszam ze zmielonymi ciastkami, ugniatam i wylepiam mieszanką dno tortownicy wyłożone folią aluminiową albo grubo wysmarowane masłem.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 °C i zapiekam przez ok. 10 minut.
Masa serowa
Ser ucieram w dużej misce za pomocą elektrycznego miksera, aż do uzyskania puszystej konsystencji.
Cały czas ucierając, wbijam do masy serowej po 1 jajku. Kolejne jajko wbijam dopiero gdy poprzednie zostało całkowicie roztarte z masą.
Dodaję sok z cytryny i skórkę oraz śmietanę z mąką i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pieczenie sernika
Przelewam masę do tortownicy o grubo wysmarowanym masłem lub wyłożonym folią aluminiową albo papierem do pieczenia boku i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C.
Piekę ciasto przez 30 minut, następnie obniżam temperaturę do 160 °C i trzymam w piekarniku przez kolejne pół godziny (albo dłużej, jeśli masa serowa pozostaje zbyt wilgotna). Pod koniec pieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone (powinien wyjść lekko wilgotny).
Studzenie, chłodzenie, dekoracja
Studzę sernik w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Wystudzony wstawiam do lodówki na min. 2 godziny.