biszkopt klasyczny lub czekoladowy upieczony z proporcji dla 2 jajek lub gotowe ciastka, biszkopty, herbatniki
Masa serowa
500gtwarogu
500gmascarpone
½szklanki cukru waniliowego
250-500gjagódkilka łyżeczek odłożone do dekoracji
4opakowania galaretkismak owoców leśnych lub wiśniowy; na każdym opakowaniu powinna być informacja, że wystarcza na 500 ml wody; można zastąpić 8 łyżkami żelatyny
½szklanki gorącej wody
Polewa
100gbiałej czekolady1 tabliczka
50gmasła¼ kostki
Instrukcje
Wszystkie składniki, oprócz galaretki, miksujemy w blenderze.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie (pół szklanki) i bardzo dokładnie i szybko mieszamy, żeby nie porobiły się grudki.
Dodajemy rozpuszczoną galaretkę do masy serowej i mieszamy dokładnie łyżką, mikserem lub w blenderze, na niskich obrotach.
Przelewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, na przygotowany wcześniej, wystudzony spód. Można też wykorzystać ułożone na dnie tortownicy ciastka, np. biszkopty lub herbatniki.
Wstawiamy sernik do lodówki, do stężenia, na ok. 2-3 godziny.
Schłodzony, stężały sernik jagodowy na zimno dekorujemy polewą z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej razem z masłem, a na wierzchu, opcjonalnie, układamy kilka łyżek świeżych jagód i listki mięty.