Sernik kawowy o kremowej i delikatnej konsystencji, upieczony na spodzie z ciasteczek czekoladowych, z dodatkiem likieru kawowego i bardzo drobno zmielonej kawy, udekorowany polewą czekoladową.
250gherbatników czekoladowychlub muffiny, albo suche resztki murzynka czy brownie; drobno zmielone
100gmasła½ kostki; stopione
1-2łyżki cukruopcjonalnie; jeśli ciastka są mało słodkie; polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej zawartości kalorii
Masa sernikowa
800gtwarogu2-3-krotnie zmielony
3jajka
5-10łyżek śmietanyim bardziej suchy i grudkowaty twaróg, tym więcej śmietany
1żółtko
1szklanka cukrupolecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej zawartości kalorii
2łyżki kawydrobno zmielona
2łyżki likieru kawowego lub czekoladowego
1łyżka mąki ziemniaczanej lub kaszy mannyopcjonalnie
Do dekoracji
polewa czekoladowaz ½ tabliczki czekolady i 25 ml śmietanki kremówki lub 25 g masła
świeża żurawina lub konfitura z żurawinyopcjonalnie
świeża miętaopcjonalnie
Instrukcje
Spód
Zmielone ciastka mieszam z cukrem i masłem i ugniatam na dnie tortownicy wyłożonym papierem do pieczenia albo folią aluminiową. Bok tortownicy powinien być wysmarowany masłem.Jeśli tortownica jest nieszczelna, warto wstawić pod nią (1 półkę niżej) do piekarnika blaszkę lub brytfankę.
Masa sernikowa
Jajka i żółtko rozkłócam z cukrem za pomocą trzepaczki, aż do rozpuszczenia cukru.
Do jajek dodaję śmietankę i znów rozkłócam całość.
Mieszam masę jajeczną z twarogiem w dużej misce, za pomocą trzepaczki lub miksera.
Do masy serowej dodaję kawę i likier oraz mąkę lub kaszę, dokładnie mieszam całość.
Pieczenie, studzenie i dekoracja
Przelewam masę do tortownicy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piekę ciasto przez 30 minut, a po tym czasie obniżam temperaturę do 160 °C i piekę przez kolejne pół godziny.
Sernik kawowy studzę w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Po wystudzeniu polewam ciasto polewą czekoladową i dekoruję żurawiną i miętą.Wstawiam do lodówki na min. 2 godziny do schłodzenia.