Sernik migdałowy, pięknie pachnący migdałami, na delikatnym, puszystym, biszkoptowym spodzie migdałowym. Bardzo smaczny i elegancki sernik z migdałami.
4łyżki cukrupolecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii
4łyżki mąkipszenna typ 400-450 lub orkiszowa typ 630, albo uniwersalna mąka bezglutenowa; przesiana
1łyżka soku z cytryny
50gmigdałów w słupkach
Masa serowa
1kgtwarogudwukrotnie zmielony; można wymieszać pół na pół twaróg i mascarpone
4jajka
¾szklanki cukrupolecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii
100gmigdałówblanszowane, zmielone na proszek w blenderze
1-2łyżki ekstraktu z wanilii
½szklanki śmietanki kremówkiopcjonalnie
Wierzch
50gmigdałóww płatkach lub słupkach; uprażone na suchej patelni
polewa z białej czekoladyopcjonalnie
Instrukcje
Spód
Zaczynam od przygotowania spodu. Białka ubijam na sztywną pianę.
Dodaję do białek cukier i znów ubijam, aż do jego rozpuszczenia.
Do piany dodaję pozostałe składniki i delikatnie mieszam za pomocą łyżki.
Masę przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do lekko podgrzanego piekarnika. Piekę przez ok. 30-40 minut w temperaturze 160 ⁰C (góra+dół) lub 140 ⁰C (termoobieg) do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika, upuszczam z wysokości ok. 40 cm tortownicę na ziemię, żeby zablokować bąbelki powietrza w cieście i odstawiam do wystudzenia na kratce.
Masa serowa
Czas na przygotowanie masy serowej. Twaróg miksuję z cukrem.
Kiedy cukier się rozpuści, wbijam do masy po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując do połączenia wszystkich składników.
Dosypuję zmielone migdały, dodaję wanilię i, opcjonalnie, jeśli twaróg jest suchy i gęsty, dolewam śmietankę kremówkę. Miksuję do połączenia składników.
Wierzch
Sernik będzie się pięknie prezentować na talerzyku udekorowanym polewą z czekolady, miętą oraz świeżymi owocami lub konfiturą. Wierzch, po schłodzeniu, można posypać uprażonymi migdałami w płatkach lub słupkach, a wcześniej, opcjonalnie, polać polewą z białej czekolady.