4łyżki cukrupolecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii
2½łyżki mąkiprzesiana przez sitko; pszenna typ 400-450 lub orkiszowa typ 630, albo uniwersalna mąka bezglutenowa
1½łyżki kakaoprzesiane przez sitko
⅔łyżki soku z cytryny
Masa sernikowa
1kgtwarogudwukrotnie zmielony; można wymieszać pół na pół twaróg i mascarpone
4jajka
½szklanki cukrupolecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii
200gpistacjizmiksowane w blenderze na proszek lub do konsystencji masła orzechowego; można zastąpić masłem pistacjowym ze słoiczka
1łyżka ekstraktu z waniliilub miąższ z ½ laski wanilii
100gbiałej czekoladyopcjonalnie; rozpuszczona w kąpieli wodnej
Do dekoracji
100gbiałej czekolady
25gmasłalub 25 ml śmietanki kremówki
świeże owoce, mięta, utarte pistacjedo wyboru
Instrukcje
Spód
Białka ubijam na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania, kiedy piana zbieleje, sok z cytryny, a pod koniec ubijania dosypując cukier.
Dodaję żółtka, mąkę i kakao i mieszam całość na niedużych (naprawdę niedużych, żeby nie uszkodzić piany) obrotach miksera lub za pomocą łyżki.
Wlewam masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 160 °C piekarnika (góra+dół) lub 140 °C (termoobieg) i piekę ok. 20 minut.
Nakłuwam ciasto patyczkiem w środkowej części i sprawdzam czy się upiekło. Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), spód jest gotowy.
Wyjmuję tortownicę z piekarnika i odstawiam do wystudzenia na kratce z piekarnika.
Masa serowa
Twaróg miksuję z cukrem, pistacjami, wanilią i, opcjonalnie, czekoladą.
Kiedy cukier się rozpuści, wbijam do masy po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując do połączenia wszystkich składników przed dodaniem kolejnego.
Przelewam masę na wystudzony spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 ⁰C (góra+dół) lub 140 ⁰C (termoobieg) na 30 minut. Następnie obniżam temperaturę o 20 ⁰C i piekę ciasto jeszcze przez pół godziny. Studzę w otwartym piekarniku.
Dekoruję sernik pistacjowy polewą z białej czekolady (czekoladę rozpuszczam z masłem lub śmietanką w kąpieli wodnej) oraz dodat