½kgtwarogutłusty lub półtłusty, dwukrotnie zmielony
5jajekosobno białka i żółtka
¾szklankicukru-pudru
150gmasła¾ kostki
2łyżkimąki ziemniaczanej lub kaszy manny
50grodzynek
skórka z ½ pomarańczysparzona; tylko pomarańczowa część bez białej błony; pokrojona w bardzo drobną kosteczkę
1łyżkaekstraktu z waniliiopcjonalnie
polewa czekoladowaopcjonalnie
cukier-puder do posypaniaopcjonalnie
Instrukcje
Masło ucieramy za pomocą miksera na puszysty krem.
Wbijamy do masła po 1 żółtku, rozmiksowując na gładko za każdym razem przed dodaniem kolejnego żółtka.
Do kremu maślanego dodajemy cukier puder i ucieramy całość aż do jego rozpuszczenia.
Przekładamy krem maślany do miski z twarogiem i miksujemy całość na gładko, na średnich obrotach miksera.
W czystej, suchej misce, za pomocą czystych i suchych końcówek miksera, ubijamy na sztywno pianę z białek.
Dodajemy pianę z białek do masy serowej razem z rodzynkami, skórką z pomarańczy, wanilią i kaszą manną lub mąką ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub łopatki.
Przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą. Wyrównujemy powierzchnię ciasta.
Pieczemy sernik wiedeński przez 30 minut w temperaturze 180 °C, następnie przez kolejne pół godziny w 160 °C. Wierzch sernika może być zrumieniony, a jeśli zbyt mocno będzie się przypiekać, trzeba przykryć ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie chłodzimy przez 3 godziny w lodówce.
Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed przygotowaniem sernika.Sernik wiedeński można udekorować polewą czekoladową lub posypać przesianym przez sitko cukrem pudrem.Przydatne poradniki: