500gmakunamoczony na noc w zimnej wodzie, dokładnie odciśnięty, zmielony w maszynce o drobnych oczkach
1½szklankicukru
5łyżek kaszy manny
3łyżkibułki tartej
1łyżkaekstraktu waniliowego
½łyżeczki proszku do pieczeniaopcjonalnie
Krem maślany
200gmasła1 kostka; o temperaturze pokojowej - wyjęte z lodówki na 1 godzinę przed przygotowaniem kremu
2żółtka
2łyżkicukru pudru
sok z ½ cytryny
Instrukcje
Ciasto
Żółtka ucieram w dużej misce z ½ szklanki cukru na gładką, puszystą masę.
Do masy żółtkowej dodaję kakao, ekstrakt waniliowy i bułkę tartą. Mieszam za pomocą miksera aż do połączenia wszystkich składników.
Do masy dokładam mak i ucieram całość mikserem przez ok. 2 minuty.
W osobnej misce ubijam pianę z białek na sztywno.
Do ubitych białek dosypuję 1 szklankę cukru i całość znów ubijam mikserem aż do uzyskania sztywnej, ciągnącej się piany.
Pianę z białek oraz kaszę mannę dodaję do ciasta makowego i delikatnie mieszam całość łyżką lub mikserem na bardzo niskich obrotach (nie wszystkie miksery się do tego nadają).
Przelewam masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i wstawiam do lekko podgrzanego piekarnika.
Piekę tort makowy przez ok. 45 minut (pod koniec pieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest w środku surowe) w temperaturze 180 °C. Studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Krem
Krem maślany zaczynam przygotowywać, ucierając mikserem masło na puszystą masę.
Do utartego masła wbijam 1 żółtko i rozmiksowuję na gładko.
Dosypuję 1 łyżkę cukru pudru, rozmiksowuję na gładko.
Powtarzam czynności, dodając kolejne żółtko i łyżkę cukru pudru.
Do kremu, ucierając, stopniowo wlewam sok z cytryny i miksuję całość do gładkości.
Składanie tortu
Wystudzony tort przekrawam na dwie równe części i przekładam kremem. Delikatnie dociskam górny placek ciasta.
Dekoruję wierzch lukrem lub polewą czekoladową i odstawiam na 1-3 godziny do lodówki, żeby krem stężał.