1,5lwywaru z kości i warzywmożna zastąpić wywarem warzywnym
500gbrokułówok. 2 sztuki; bez twardych trzonków
12cebulek dymekdrobno pokrojone, zeszklone na oliwie
1-2łyżki mąki
4łyżki miękkiego masła
250gkrewetekmogą być koktajlowe, kilka razy przelane wrzątkiem
400gczerwonej fasolkiugotowana, może być z puszki - odcedzona z zalewy
1łyżka otartej skórki z pomarańczy
1łyżka otartej skórki z cytryny
½szklanki śmietanki do zup i sosów
½łyżeczki octu
1duża szczypta gałki muszkatołowej
1duża szczypta soli
Instrukcje
Brokuły oczyszczam i płuczę w wodzie z octem.
Dzielę na mniejsze różyczki, wrzucam do garnka z wywarem i gotuję do miękkości (ale nie rozgotowuję!). W połowie gotowania dodaję cebulki dymki.
Na patelni rozgrzewam masło, dodaję mąkę i zasmażam, nie rumieniąc.
Tak uzyskaną zasmażkę, razem z krewetkami, fasolką, śmietanką i skórkami cytrusowymi dodaję do gotujących się brokułów.
Trzymam jeszcze chwilę na ogniu, intensywnie mieszam i ugniatam brokuł widelcem (albo delikatnie miksuję ręcznym blenderem - wtedy trzeba to zrobić przed dodaniem krewetek), doprawiam i podaję.