10cebulśredniej wielkości, pokrojone na ćwiartki, a następnie wzdłuż, w plastry; warto obciąć ogonek minimalnie, dzięki czemu plastry nie rozpadną się podczas krojenia
2ząbkiczosnkuopcjonalnie; drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
1lwywaru warzywnego
50gmasła¼ kostki
1lampka białego winawytrawne; można zastąpić 100 ml sherry lub 50 ml brandy i wtedy dodać 1 łyżkę octu winnego
1łyżeczka suszonego tymianku
1łyżeczka suszonego rozmarynu
sól, pieprz
Do dekoracji
50-100gserapolecam pleśniowy z niebieską pleśnią, np. rokfor, ale można też wykorzystać ser żółty bez pleśni, np. ementaler lub gruyere
4kromki z bagietki
dodatkowe masłodo posmarowania kromek
Instrukcje
Pokrojone cebule posypuję solą i karmelizuję na maśle, na najmniejszym ogniu, w garnku, w którym będzie gotować się zupa. Pod koniec, opcjonalnie, dodaję czosnek. Osobiście lubię całe kawałki cebuli w zupie, więc karmelizuję ją przez 15-20 minut. Francuzi robią to nawet przez 1,5 godziny, uzyskując pastę cebulową o bursztynowym kolorze.
Zalewam cebulę winem i duszę przez ok. 10 minut.
Dolewam wywar, dodaję zioła i zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję na wolnym ogniu przez 30 minut.
Doprawiam, w razie potrzeby, octem oraz dodatkową solą i pieprzem.
Kromki bagietki smaruję masłem i posypuję startym żółtym serem.
Zapiekam kromki w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 5 minut, do lekkiego zrumienienia i stopienia sera.
Oryginalnie do piekarnika wstawia się odporne na wysokie temperatury miski z ugotowaną zupą, kładąc na wierzchu kromki i całość posypując serem.