Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Zupa z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy z pomidorami, rozmarynem i bazylią oraz natką pietruszki, podana z makaronem tagliatelle czyli łatwa i szybka zupa z ciecierzycy, którą można też zmiksować na krem.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Rodzaj:
Zupa
Kuchnia:
Włoska
Słowo kluczowe:
zupa z ciecierzycy
Servings:
0
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
Zupa
1,5
l
wywaru warzywnego
może być też warzywno-drobiowy lub drobiowy; można zmniejszyć o 250 ml i w to miejsce wlać do zupy białe, wytrawne wino
400
g
ugotowanej ciecierzycy
odcedzona
400
g
pomidorów z puszki
ok. 400 g, rozdrobnione
2
ząbki
czosnku
przeciśnięty przez praskę
1
gałązka świeżego rozmarynu
2
listki świeżej bazylii
1
pęczek
natki pietruszki
opłukana, osuszona, drobno pokrojona
4
łyżki
oliwy
sól, pieprz
Dodatkowo
makaron tagliatelle
ugotowany
Instrukcje
Szklę czosnek w garnku, na oliwie.
Dokładam pomidory z sosem, rozmaryn (całą gałązkę) i całe listki bazylii.
Po 15 minutach zalewam wywarem, dodaję ciecierzycę i natkę pietruszki. Gotuję jeszcze przez 5 minut.
Zupę podaję gorącą, najlepiej z makaronem tagliatelle.
Uwagi
Zamiast serwowania z dodatkiem makaronu, zupę można zmiksować blenderem na gładki i gęsty krem z ciecierzycy.
Jak zrobić
wywar warzywny
Jak ugotować ciecierzycę
Jak ugotować fasolę
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!