Babeczki czekoladowe z kremem i czekoladą, pięknie pachnące, najlepsze! Pyszne, babeczki czekoladowe cupcakes z nadzieniem z czekolady lub budyniu, z dodatkiem kremu z mascarpone.
24kostkigorzkiej czekoladyrozpuszczone w kąpieli wodnej
Instrukcje
Ciasto na babeczki czekoladowe
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 st. C.
Składniki suche mieszamy razem ze składnikami mokrymi w misce, aż do połączenia (wcześniej można rozkłócić jajka z mlekiem i olejem).
Przekładamy babeczki do foremek wyłożonych papilotkami (do ok. ¾ wysokości) za pomocą dwóch łyżek.
Pieczenie babeczek
Wstawiamy babeczki do piekarnika i pieczemy przez ok. 23-25 minut. Po upieczeniu od razu wyjmujemy i studzimy na kratce.
Krem na babeczki
Mieszamy mascarpone z cukrem i barwnikiem za pomocą łyżki lub miksera.
Dekorowanie babeczek
W każdej babeczce robimy otwór, który wypełniamy roztopioną czekoladą.
Wierzch babeczek dekorujemy kremem za pomocą szprycy. Dodatkowo, do dekoracji, można wykorzystać inne składniki, np. posypki, perełki, kakao lub cynamon.
Babeczki czekoladowe bezglutenowe - zwykłą mąkę pszenną można zastąpić mąką bezglutenową. Warto sprawdzić na opakowaniu, czy śladowe ilości glutenu nie znajdują się w kakao. Babeczki czekoladowe bez jajek - 2 jajka zastępujemy 1 bananem (bardzo dojrzałym, rozgniecionym za pomocą widelca) i zmniejszamy o połowę ilość cukru w przepisie (lub całkowicie z niego rezygnujemy). Można też, zamiast banana, dodać do ciasta 4 łyżki mielonego siemienia lnianego zalanego wcześniej 8 łyżkami gorącej wody i odstawionego do wystudzenia. Babeczki czekoladowe bez mleka - mleko zastępujemy wodą, zimną kawą lub sokiem owocowym, a zamiast kremu z mascarpone, smarujemy masłem orzechowym wymieszanym pół na pół z czekoladą wegańską roztopioną w kąpieli wodnej. Babeczki czekoladowe wegańskie - 2 jajka zastępujemy 1 bananem lub 4 łyżkami mielonego siemienia lnianego zalanego wcześniej 8 łyżkami gorącej wody i odstawionego do wystudzenia, a zamiast mleka wykorzystujemy wodę, sok owocowy lub mleko roślinne oraz wykorzystujemy zamienniki takie jak dla babeczek bez mleka. Warto sprawdzić skład czekolady pod kątem zawartości mleka i tłuszczu zwierzęcego.> Przydatne poradniki: