Prosty przepis na babkę świąteczną czyli wielkanocna babka z makiem, ucierana babka makowa, najlepsza babka z makiem, z chrupiącymi ziarenkami, pięknie wyrastająca i puszysta.
¾szklankicukrupolecam ksylitol (cukier brzozowy) lub erytrytol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii
1łyżeczkaproszku do pieczenia
sok z 1 cytryny lub 2 łyżki ekstraktu z waniliiopcjonalnie
Instrukcje
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 160 °C (czas przygotowania masy jest czasem nagrzewania piekarnika).
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na wysokich obrotach na puszysty krem (prawie do białości).
Dodajemy do masła cukier i miksujemy nadal, aż się rozpuści.
Wbijamy do masy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując całość przed dodaniem kolejnego.
Dosypujemy obie mąki oraz mak do masy i ucieramy przez ok. 2 minuty do gładkości.
Dodajemy do masy opcjonalne składniki: sok z cytryny lub wanilię i miksujemy przez ok. 1 minutę.
Przelewamy masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną.
Wstawiamy foremkę do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut, na złocisty kolor. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia – dopiero kiedy wierzch jest delikatnie zrumieniony, na 5 minut przed końcem, sprawdzamy w najgłębszym miejscu suchość ciasta, za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto zostało upieczone.
Od razu po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i studzimy na wyjętej z piekarnika kratce (żeberkach), obróconą do góry dnem.
Całkowicie zimne ciasto wyjmujemy z formy i dekorujemy.