Burgery z soczewicy pieczone w piekarniku lub smażone na patelni. Przepis na burgery z soczewicą - idealny zamiennik klasycznych burgerów dla wegetarian lub wegan, doprawiony i smaczny!
½szklanki słonecznikamożna zastąpić sezamem, pestkami z dyni, grubo siekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów; opcjonalnie można uprażyć na suchej patelni
½łyżeczki miodumożna zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy
¼szklanki oliwy z oliwekmożna zastąpić olejem rzepakowym
½łyżeczkichili
½łyżeczkiświeżego imbirustarty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić skórką z wyszorowanej i wyparzonej cytryny
½łyżeczkicynamonu
½łyżeczkikurkumy
½łyżeczkikuminu
łyżeczkisuszonej kolendry
sól, pieprz
Dodatki
8sztukbułek na burgeryduże, okrągłe bułki pszenne z sezamem
100gsera pleśniowegonp. rokpol
8łyżekpasty tahini
8plastrówawokadoduże
8plastrówpomidoradojrzały, o słodkim smaku
8-16talarkówczerwonej cebuli
80gsałaty lollo biondo
Sos jogurtowo-cytrynowy
2szklankijogurtu naturalnego
1cytrynawyszorowana, sparzona; starta skórka + wyciśnięte z tej 1 cytryny 2 łyżki soku
sól, pieprz
Instrukcje
Sos jogurtowo-cytrynowy
Wszystkie składniki mieszam widelcem w miseczce i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Burgery
Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
Wszystkie składniki mieszam w dużej misce i ugniatam na lepką masę (można wykorzystać do mieszania robot planetarny). Sprawdzam, czy całość jest dobrze doprawiona, w razie potrzeby dodaję więcej przypraw.
Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 12 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu można posmarować je delikatnie oliwą.
Piekę kotlety z soczewicy przez ok. 25 minut, następnie obracam, w razie potrzeby smaruję oliwą i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).
Na ostatnich 5-10 minut do piekarnika wkładam też przekrojone na połówki bułki, żeby podpiekły się od środka.Jeśli kotlety są smażone na patelni, można po nich podpiec na patelni połówki bułek.
Składanie
Na podpieczonym spodzie bułki układam ser.
Na serze kładę burger z soczewicy.
Smaruję wierzch pastą tahini.
Na sosie układam plasterki awokado. Przykrywam pomidorem i układam krążki cebuli.
Przykrywam całość sałatą i smaruję sosem jogurtowo-cytrynowym.
Na wierzchu układam górną połówkę bułki. W razie potrzeby spinam całość wykałaczką.