Przepis na gofry czekoladowe z dodatkiem gorzkiej czekolady, delikatnie chrupiące i pięknie pachnące. To najlepsze gofry czekoladowe, które można podać z bitą śmietaną i owocami lub syropem czy konfiturą i dżemem.
1½szklanki mąki200 g; przesiana; można zastąpić moją uniwersalną mieszanką bezglutenową
1½szklanki maślanki
3łyżki cukru waniliowego
½szklanki gorzkiego kakao
50gmasła¼ kostki
1łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1łyżka ekstraktu waniliowegoopcjonalnie
Instrukcje
Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej. Delikatnie studzę.
Żółtka, cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i maślankę oraz kakao dodaję do masy czekoladowej i dokładnie mieszam łyżką, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Białka, w osobnej misce, ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do masy czekoladowej dodaję białka, całość delikatnie mieszam łyżką.
Wykładam masę partiami na rozgrzanej gofrownicy (można co jakiś czas spryskiwać ją olejem) i przygotowuję gofry.
Czas ich pieczenia w gofrownicy może być odrobinę dłuższy niż w przypadku standardowych, jasnych gofrów. Bezpośrednio po wyjęciu z gofrownicy mogą być delikatnie miękkie, ale po chwili skruszeją na powierzchni i będą chrupiące.
Gofry czekoladowe fantastycznie skomponują się z truskawkami lub malinami, bananem i kiwi oraz bitą śmietaną. Można też zaserwować je z dodatkiem cukru pudru lub syropu klonowego. W wersji absolutnie czekoladowej polecam polanie ich polewą czekoladową lub posmarowanie masłem orzechowym.Gofry czekoladowe bezglutenowe - mąkę pszenną zastąp uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą. Sprawdź skład proszku do pieczenia i wybierz bezglutenowy lub wykorzystaj ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Gofry czekoladowe bez mleka - a właściwie bez nabiału; maślankę zastąp mlekiem kokosowym z puszki, a masło - olejem kokosowym. Gofry czekoladowe bez jajek - 3 jajka zastąp 6 łyżkami zmielonego siemienia lnianego, zalanego 12 łyżkami gorącej wody, odstawionego do wystudzenia. Użyj więcej proszku do pieczenia - łącznie 2 łyżeczki. Gofry czekoladowe wegańskie - maślankę zastąp mlekiem kokosowym z puszki, masło - olejem kokosowym, a jajka - siemieniem lnianym wg powyższych proporcji. Do takich gofrów świetnie sprawdzi się bita śmietana kokosowa.UWAGA: Do przygotowania chrupiących gofrów najlepsza jest gofrownica o mocy min. 1000 W.Przydatne poradniki: