bakalieopcjonalnie; np. płatki migdałów, orzechy włoskie, rodzynki lub żurawina, wiórki kokosowe
Instrukcje
Składniki na ciasto mieszamy dokładnie w misce za pomocą trzepaczki lub miksujemy krótko w blenderze, do połączenia.
Na rozgrzanej patelni wysmarowanej równomiernie tłuszczem smażymy z obu stron naleśniki. Co drugi naleśnik warto posmarować patelnię kolejną warstwą tłuszczu.
Każdy naleśnik smarujemy dżemem. Można zawinąć naleśniki z dżemem w rulon lub składać w trójkąty, albo zostawić naleśnik rozłożony na talerzu, dokładając na warstwę dżemu dodatki tj. świeże owoce lub bakalie, polewę i bitą śmietanę.
Uwagi
Najlepsza mąka na naleśniki to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550.Naleśniki bezglutenowe - zwykłą mąkę pszenną zastępujemy uniwersalną mąką bezglutenową najlepsząNaleśniki bez laktozy - mleko można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnymNaleśniki bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinneNaleśniki bez jajek - 1 jajko można też zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnieniaNaleśniki wegańskie - jajko zastępujemy siemieniem lnianym, a mleko krowie - mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub migdałowym, a smażymy na tłuszczu roślinnymPrzydatne poradniki: