Czas przygotowania: 3 godzinygodziny30 minutyminuty
Czas gotowania: 55 minutyminuty
Łączny czas: 4 godzinygodziny25 minutyminuty
Rodzaj: Deser
Kuchnia: Europejska
Słowo kluczowe: tort snickers
Servings: 1tortownica 21-24 cm (12 porcji)
Calories: 772kcal
Author: Dorota Kamińska
Składniki
Ciasto
1biszkopt czekoladowy z 6 jajek6 jajek: białka oddzielone od żółtek, 12 łyżek cukru, 8 łyżek mąki, 4 łyżki kakao, 2 łyżki soku z cytryny
Do przełożenia
krem budyniowybudyń ugotowany na 500 ml mleka, 200 g masła (1 kostka)
100gorzeszków ziemnychprażone, niesolone
400gkajmaku1 puszka
3łyżkimasła orzechowegoopcjonalnie
Poncz
½szklankiherbaty
50mllikieru pomarańczowego
Polewa
200gczekoladygorzka lub mleczna
50mlśmietanki kremówki
Dekoracja
50gorzeszków ziemnychw połówkach
świeża mięta lub melisa
Instrukcje
Biszkopt czekoladowy
Nastawiamy piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 140 °C (termoobieg). Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel, na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy mąkę i ½ łyżeczki soku z cytryny, mieszamy na średnich obrotach. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania pozostały sok z cytryny. Delikatnie dodajemy je do zmiksowanych żółtek i mieszamy ostrożnie, za pomocą łyżki. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką/kaszą tortownicy i pieczemy przez ok. 55 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy na kratce. Całkowicie wystudzony - kroimy na 3 placki.
Mieszanie kremu budyniowego
Z mleka, mąk i cukru gotujemy bardzo gęsty budyń na krem. Studzimy w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem, następnie dodajemy po 1 łyżce budyniu, cały czas mieszając na najniższych obrotach miksera. Pod koniec można też dodać do kremu masło orzechowe.
Składanie tortu
Placek biszkoptu nasączamy ponczem i smarujemy połową kremu budyniowego. Posypujemy orzeszkami ziemnymi i przykrywamy drugim plackiem, posmarowanym od spodu połową kajmaku. Delikatnie dociskamy.
Powtarzamy czynności.
Dekorowanie tortu
Cały wierzch tortu polewamy polewą przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej razem ze śmietanką.
Dekorujemy tort połówkami orzeszków ziemnych oraz pozostałością kremu budyniowego i listkami mięty.
Odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny do stężenia kremu.
Tort snickers bezglutenowy - mąkę pszenną w biszkopcie zamieniamy na mąkę bezglutenową lub zmielone orzechy/migdały, a do przygotowania polewy wykorzystujemy czekoladę bez zawartości glutenu