Mazurek migdałowy czyli pachnące różą ciasto mazurek z migdałami mielonymi, wyrastające na pianie z białek ubijanej na parze. Najlepszy mazurek migdałowy na Wielkanoc.
100gmigdałówblanszowane, siekane lub drobno zmielone
5jajek
sok z 1 cytryny
8łyżekwrzątku
2szklankicukru-pudru
350gmasłastopione
Do przełożenia
300gkonfitury z róży
Do dekoracji (do wyboru)
polewa czekoladowa
polewa z białej czekolady
lukier lub cukier puder
Instrukcje
Garnek, w którym będzie ubijany kogel-mogel, umieszczamy w drugim, większym garnku, wypełnionym do połowy wrzątkiem.
Kąpiel wodną trzymamy na średnim ogniu, żeby woda cały czas delikatnie bulgotała. Ubijamy jajka z cukrem pudrem mikserem lub trzepaczką w kąpieli wodnej, aż do uzyskania gęstego kremu.
Pod koniec ubijania dodajemy wrzątek wymieszany z sokiem z cytryny.
Gdy krem zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i nadal ubijamy mikserem lub trzepaczką aż do całkowitego ostygnięcia.
Mieszamy masę z mąką i migdałami za pomocą łyżki, stopniowo dolewając stopione masło.
Przelewamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 °C.
Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwie równe połowy i przekładamy konfiturą z róży.
Po wierzchu smarujemy lukrem pomadkowym, klasycznym lukrem lub polewą z czekolady i opcjonalnie dekorujemy według uznania.