Tort naleśnikowy czekoladowy z kremem z mascarpone lub awokado czyli pyszny i mało skomplikowany, czekoladowy tort z naleśników bez pieczenia, udekorowany świeżymi, kolorowymi owocami. Można przygotować jako bezglutenowy lub wegański
4szklanki mlekakrowie lub roślinne, np. kokosowe lub migdałowe; można wykorzystać też maślankę
2łyżeczki cukrunajlepszy będzie cukier brzozowy czyli ksylitol, zdrowszy od klasycznego, o niższym indeksie glikemicznym; można wykorzystać też syrop z agawy, erytrytol lub miód
1⅔szklanki mąkinajlepsza mąka na naleśniki to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550; polecam też mąkę orkiszową typ 630-700, która ma najniższy indeks glikemiczny
4łyżeczki oleju lub stopionego masła
Krem (do wyboru)
krem czekoladowy z 1 kg mascarpone
6-8awokado + ⅓ szklanki miodu lub cukru + 12 łyżek kakao + szczypta soli + 1 łyżka ekstraktu z waniliizamiast cukru polecam ksylitol; wszystkie składniki zmiksowane w blenderze lub uduszone widelcem
Do dekoracji
polewa czekoladowa50 g oleju kokosowego lub masła + 2 łyżki kakao + 2-3 łyżki cukru (najlepiej ksylitolu + 2 łyżki mleka kokosowego -> tłuszcz roztopiony z cukrem w kąpieli wodnej, wymieszany z kakao, następnie na koniec rozcieńczony mlekiem kokosowym, dokładnie wymieszany)
3-4truskawki1 w całości, pozostałe pokrojone na połówki lub plasterki
1kiwiobrane, pokrojone na plasterki
jagody lub borówki amerykańskie
świeża miętaopcjonalnie
migdały w płatkachopcjonalnie; uprażone na suchej patelni
Instrukcje
Ciasto naleśnikowe
Wszystkie składniki rozkłócam w misce lub wysokim naczyniu za pomocą widelca lub trzepaczki.
Na dobrze rozgrzanej patelni, o średnicy 24 cm, posmarowanej cienko tłuszczem (trzeba dosmarowywać co drugi naleśnik), unosząc ją powyżej palnika na czas wylewania ciasta, smażę z obu stron cienkie naleśniki (ok. 10-12 sztuk).
Odkładam na talerz, studzę.
Składanie tortu
Wystudzone naleśniki, na talerzu przeznaczonym do serwowania tortu lub paterze, układam jeden na drugim, przekładając każdy cienką warstwą wybranego kremu. Przykrywam ostatnim naleśnikiem i delikatnie dociskam dłonią, wyrównując powierzchnię tortu.
Ostatni, wierzchni naleśnik, dekoruję polewą czekoladową i owocami oraz, opcjonalnie, migdałami i innymi dekoracjami cukierniczymi. Odstawiam do lodówki na min. 2 godziny do stężenia.
Uwagi
Tort naleśnikowy czekoladowy bez jajek - jajka zastępujemy drobno mielonym lnem złocistym zalanym gorącą wodą, odstawionym na kilka minut do napęcznienia. Na 1 jajko przypada zamiennik w postaci 1 łyżki lnu zalanej 1-2 łyżkami wody.Tort naleśnikowy czekoladowy bezglutenowy - połowę mąki pszennej zastępujemy uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą, a drugą połowę - sproszkowaną tapioką Tort naleśnikowy czekoladowy wegański - stosujemy połączenie zamienników dla naleśników bez mleka krowiego i bez jajek, a masło zastępujemy olejem roślinnym, np. kokosowym, wykorzystując do przełożenia krem z awokadoNaleśniki czekoladowe można zastąpić klasycznymi crepes lub innymi naleśnikami, np. grubymi pancakes lub biszkoptowymi.Przydatne poradniki: