Naleśniki z rabarbarem z dodatkiem jabłka, pachnące wanilią i cynamonem oraz skórką z cytryny, udekorowane bitą śmietaną. Pyszne, do przygotowania w różnych wersjach ciasta naleśnikowego, naleśniki z rabarbarem na śniadanie lub deser.
1szklanka mlekamożna zastąpić jogurtem naturalnym lub maślanką
1łyżeczka cukru waniliowegomożna zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym
1łyżka oleju
1szklanka wody mineralnej gazowanej
1½-2szklanki mąkipszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550; można zastąpić mąką orkiszową typ 630 o niższym indeksie glikemicznym lub mieszanką bezglutenową
1jajko
Do smażenia
masło klarowane lub olej
Nadzienie
4jabłkaumyte, pokrojone w kostkę o boku ok. 1,5 cm
8łodyg dojrzałego rabarbaruumyte, pokrojone na plasterki o szerokości ok. 1 cm
2-5łyżek cukrumożna zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym
starta skórka cytrynowaz ½ sparzonej, osuszonej cytryny
cynamon
Do dekoracji (do wyboru)
8listków miętydrobno pokrojone
truskawki
polewa czekoladowa
bita śmietana
Instrukcje
Wszystkie składniki na ciasto rozkłócam trzepaczką w misce i smażę na patelni wysmarowanej od czasu do czasu klarowanym masłem naleśniki - cienkie.
Na suchej, teflonowej patelni prażę jabłka i rabarbar lekko zasypane cukrem, aż do uzyskania miękkości.
Dodaję dużą szczyptę cynamonu, skórkę cytrynową i miętę, mieszam jeszcze przez chwilę i zdejmuję patelnię z ognia.
Nakładam nadzienie na usmażone naleśniki i zawijam ciasto w rulony lub składam w trójkąty.
Dekoruję naleśniki z rabarbarem polewą czekoladową, bitą śmietaną i miętą.
Uwagi
Klasyczne ciasto naleśnikowe można zastąpić ciastem razowym, czekoladowym lub bezglutenowym.